Plaatje bij het artikel van OBS Widerode

OBS Widerode staat voor:

  • Kindgericht
  • Omgevingsgericht
  • Kwaliteitsbewust
  • Ontwikkelingsgericht

Juf, ik ben klaar!

Onze gewaardeerde collega`s Berdien van der Werf (Widerode) en Katja Goorman (Touwladder) zijn al jaren succesvol bezig met de projectgroep. Elke woensdag worden kinderen in deze groep uitgedaagd om hun talenten verder te ontplooien. Inmiddels is de aanpak van deze twee professionals breder getrokken binnen de beide genoemde scholen. Samen met Karin Hermsen, lerares en auteur van "De Kindercreatiespiraal", hebben Berdien en Katja nu zelf een uitdagend ideeënboekje voor talentvolle kinderen ontwikkeld.

 
"Juf, ik ben klaar!"

Welke juf of meester kent dit zinnetje niet?
Hoe moeilijk het is om kinderen te blijven motiveren als het verplichte werk af is, hebben we als juffen in het basisonderwijs, jarenlang ervaren.
De kracht van dit ideeënboek is het van maken van eigen keuzes. Wat wij in het onderwijs van kinderen verwachten, is opgelegd en van tevoren bepaald.
Werken we in de kleutergroepen nog rond de ‘belevingswereld’ van de kinderen, vanaf groep drie moet iedereen ‘gewoon’ de methode door.
Kinderen die klaar zijn met het werk worden beloond met meer van hetzelfde maar vooral met ons idee van leuk en zinvol werk.
Met behulp van dit boek bekijken we ‘extra werk’ vanuit de kinderen. Zij kiezen een idee. Dit betekent niet, dat de leerkracht geen eisen mag stellen aan de leerling. Overleg deze eisen in plaats van ze op te leggen. Maak de inhoud bespreekbaar en leg deze samen vast. Check regelmatig of de leerling verder kan met zijn/haar idee. Het niet verder komen, is bijna altijd een gevolg van niet weten hoe. De oplossing zit vaak in een klein hoekje. (extra tijd, materiaal of een voorbeeldje)

De ideeën uit dit boek zijn een manier om kinderen die niet of nauwelijks tot werken komen te motiveren, om snelle kinderen te belonen en om slimme kinderen uit te dagen. Voor alle kinderen geldt echter, dat door het maken van deze eigen keuze een nieuwe wereld zal opengaan vol spannende ideeën, verrassende inzichten en uitdagende ontwikkelingen.  Wij hebben ervaren dat kinderen, met een klein beetje sturing, zich optimaal gaan ontwikkelen als zij hun eigen weg mogen gaan.
Zal dit alles bijdragen tot een hoger leerrendement..…wij denken van wel…..!!

Motivatie geeft de kracht om te leren en om door te zetten!

Op http://www.jufikbenklaar.nl/ vindt u alle verdere informatie. Voor slechts 12,50 euro kunt u zelf ook een boekje bestellen!

Neem ook eens een kijkje op http://www.dekindercreatiespiraal.nl/

Deel deze pagina: