Plaatje bij het artikel van OBS Widerode

OBS Widerode staat voor:

  • Kindgericht
  • Omgevingsgericht
  • Kwaliteitsbewust
  • Ontwikkelingsgericht

Winnaar Red Engineers Challenge

Na weken van voorbereiding was het dan eindelijk zover! Zaterdag 21 november vond op de Saxion Hogeschool in Enschede de Finale van de Red Engineers Challenge 2015 plaats!

Evenals bij de vorige twee edities was de Widerode als enige school van Wierden ook dit keer weer van de partij bij de Red Engineers Challenge. Dit prachtige project om kinderen, zowel meisjes als jongens, te enthousiasmeren en te interesseren voor techniek wordt georganiseerd door de Universiteit Twente en de Saxion Hogeschool. Met medewerking van o.a. Boeing en Lego konden de 34 teams uit de regio Twente de afgelopen weken aan de slag met het ontwerpen en bouwen van een snelle auto op zonne-energie. Tevens diende er een presentatie en poster te worden voorbereid. Gelukkig konden onze 8 Red Engineers uit groep 8 rekenen op assistentie van enkele ouders.

Na twee Teachers Colleges voor meester Peter en meester Henk, twee gastcolleges voor groep 8 door studenten van de UT en Saxion, de Kick-off en de testdag was ons team er helemaal klaar voor. Om 9.15 uur vertrokken we bij school om op tijd aanwezig te zijn voor de opening. Gelukkig konden we bouwen op onze begeleidende student. Elke groep kreeg een vaste plek toebedeeld. Ons team werd meteen gevraagd voor een interview in de speciale Red Room. Tijdens deze dag moest elk team racen. De snelste tijd van alle deelnemende teams zou volstaan voor de winnaar. Daarnaast kreeg elk team de gelegenheid om een presentatie met poster te geven aan een deskundige jury. Hierbij mochten de ouders en leerkrachten van onze ploeg aanwezig zijn. De beste presentatie/poster werd ook beloond. Tevens was er nog een prijs te verdienen in de categorie techniek, duurzaamheid en innovatie. Tenslotte was er een overallprijs op basis van de genoemde 3 categorieën.

Gedurende de dag waren er voor deelnemers en toeschouwers tal van technische activiteiten te doen in het gebouw. Onze engineers waren pas `s middags aan de beurt voor zowel de race als de presentatie. Alle tijd dus om aan activiteiten mee te doen, races van andere teams te bekijken en gebruik te maken van de prima verzorgde lunch. Om 13.30 uur waren we aan de beurt voor onze race. Na een paar keer testen werd twee keer de tijd bijgehouden waarbij de snelste tijd zou gelden voor het klassement. Met 9,6 seconden zetten we halverwege het programma de snelste tussentijd neer. Na 15.00 uur vermanden onze kinderen zich prima voor de jury: goede presentatie (deels in het Engels!), prachtige poster en prima antwoorden op de kritische vragen van de juryleden.
De jury was schijnbaar onder de indruk. Bij het verlaten van de jurykamer werd gelijk de baan weer opgezocht om te kijken hoe we ervoor stonden. Nog steeds stonden we bovenaan! Het werd steeds spannender. Toen ook het laatste team niet onder onze tijd wist te geraken, was de ontlading groot bij de kinderen, leerkrachten en ouders! Wat een spanning! We hebben met onze auto alle 33 teams achter ons gelaten!

Naast een medaille voor onze red engineers kregen we als prijs "wetenschappers in de klas". Tevens krijgen we binnenkort een Lego Mindstorms EV3 pakket ter waarde van zo`n 399 euro! Om 18.00 uur waren we allemaal weer veilig thuis. We kijken terug op een fantastische leerzame en leuke dag! Hierbij bedanken we alle ouders voor hun enthousiaste steun en voor het vervoer.
Toppers van groep 8 GEFELCITEERD!!!!!

FOTOALBUM VOORBEREIDING

FOTOALBUM FINALE

Hieronder het persbericht van twente.com/redengineers

 

Basisschool De Meander uit Ootmarsum is de grote winnaar van de ‘RED Engineers Challenge 2015’. Deze challenge voor kinderen vond zaterdag 21 november in Enschede plaats. Op deze dag steden 34 basisschoolteams (groep 7-8) tegen elkaar om wie de snelste, meest innovatieve solarwagen van LEGO heeft gebouwd.

Ruim 1000 bezoekers waren zaterdag aanwezig bij Saxion Hogeschool Enschede om de leerlingen aan te moedigen. De LEGO solarwagen van de ‘RED Engineers’ werd beoordeeld door de jury op de onderdelen ‘race’, ‘poster en presentatie’ en ‘techniek, duurzaamheid en innovatie. ‘Het was een geweldige dag, vol energie, teamwork en met vooral heel veel enthousiasme van de kinderen, hun ouders en begeleiders’, aldus juryvoorzitter Jeff de Ruyter (projectleider, LEGO Education Innovation Studio).

Prijswinnaars
De teams waren opgeroepen tot creativiteit en ‘teamwork’ en zijn daar uiteindelijk ook op beoordeeld. OBS Het Wooldrik won in de categorie 'techniek, duurzaamheid en innovatie'. Het team met de snelste solarwagen was OBS Widerode. Basisschool De Meander won in de categorie ‘poster en presentatie’. Deze school heeft ook gemiddeld het hoogst gescoord en won daarmee de overall prijs 2015. 

De 34 teams bestonden uit 10 leerlingen (groep 7 en 8) en een teamcoach (leerkracht of ouder). Vanuit de organisatie werden de teams de afgelopen zeven weken ondersteund door speciale studentbegeleidingsteams van Saxion en de Universiteit Twente.Ze hebben de solarwagen eerst zelf ontworpen en daarna gebouwd met LEGO-materiaal dat beschikbaar is gesteld door LEGO Education.

Mee(be)leven online
De challenge was niet alleen op locatie te bewonderen, maar ook via een LIVEBLOG van Jij & Overijssel. Tevens verzorgde TV Enschede FM tussen 15:00 en 17:00 uur een LIVESTREAM via YouTube. In de aanloop naar de RED Engineers Challenge werden alle teams via het wekelijkse ‘RED Engineers Journaal’ meegenomen in het creatieve proces rondom solarwagens, zonne-energie en zon. Ook was het journaal op locatie om ontwikkelingen op de scholen op de voet te volgen.

Bekijk alles terug via social media! 

facebook.com/redengineers
twitter.com/red_engineers15
youtube.com/twentegetconnected

Deel deze pagina: