Plaatje bij het artikel van OBS Widerode

OBS Widerode staat voor:

  • Kindgericht
  • Omgevingsgericht
  • Kwaliteitsbewust
  • Ontwikkelingsgericht

Finale Red Engineers Challenge 2014

Na weken van voorbereiding vond zaterdag 22 november de Finale van de Red Engineers Challenge plaats!

Ruim 1000 bezoekers waren zaterdag aanwezig in ‘De Waaier’ op de campus van de Universiteit Twente om de leerlingen aan te moedigen. De windmolen van de ‘RED Engineers’ werd beoordeeld door de jury op de onderdelen ‘energiemeting’, ‘poster en presentatie’ en ‘innovatie, duurzaamheid, techniek’. ‘Het was een geweldige dag, vol energie, teamwork en met vooral heel veel enthousiasme van de kinderen, hun ouders en begeleiders’, aldus juryvoorzitter Job van Harmelen (directeur communicatie, Thales).

Prijswinnaars
De teams waren opgeroepen tot creativiteit en ‘teamwork’ en zijn daar uiteindelijk ook op beoordeeld. De Toonladder is winnaar in zowel de categorie ‘poster & presentatie’ als in de categorie ‘innovatie, duurzaamheid, techniek’. Het team dat de meeste energie wist op te wekken tijdens de meting was OBS Glanerbrug-Zuid. Deze school heeft ook gemiddeld het hoogst gescoord en wint daarmee de overall prijs 2014.  

De 32 teams bestonden uit 10 leerlingen (groep 7 en 8) en een teamcoach (leerkracht of ouder). Vanuit de organisatie werden de teams de afgelopen weken ondersteund door speciale studentbegeleidingsteams van UT en Saxion.Ze hebben de windmolen eerst zelf ontworpen en daarna gebouwd met LEGO materiaal dat beschikbaar is gesteld door LEGO Education.

Mee(be)leven online
De challenge was niet alleen op locatie te bewonderen maar ook via een LIVESTREAM op twente.com/redengineers, via de kanalen van 1Twente en Jij & Overijssel. In de aanloop naar de RED Engineers Challenge werden alle teams via het wekelijkse ‘RED Engineers Journaal’ meegenomen in het creatieve proces rondom windmolens, windenergie en wind. Ook was het journaal op locatie om ontwikkelingen op de scholen op de voet te volgen. De ‘RED Engineers Journaals’ zijn nog online te bekijken via twente.com/redengineers.

Samen werken aan innovatie
De RED Engineers Challenge is georganiseerd door Twente Branding, Saxion en Universiteit Twente in samenwerking met Saxion Programma Bètatechniek, Twente Academy Young, Heutink, Enschede Promotie en Techniekpact Twente. De challenge wordt gesponsord door Boeing, Thales en LEGO Education. Met dit initiatief willen de organiserende partijen het jonge talent in Twente op een bijzondere wijze kennis laten maken met techniek en duurzaamheid.

Dit jaar is de challenge alleen gericht op Twentse basisscholen maar de organisatie heeft de ambitie om volgend jaar ook de twee andere steden met een technische universiteit en hogeschool uit te nodigen voor de challenge. In 2015 zal het event in Twente evenals in 2013 weer verbonden worden aan het Solar Team Twente dat in Australië gaat deelnemen aan ‘The World Solar Challenge’.

Meer info: www.twente.com/redengineers

(Bron: www.twente.com)

De afgelopen maand zijn de 8 door hun eigen klasgenoten gekozen kinderen elke maandag- en vrijdagmiddag bezig geweest met het ontwerpen en bouwen van een windmolen. Het team bestaande uit acht leerlingen van groep 8 (Enrico, Jarno, Femke W., Stefan, Ties, Anne, Mascha en Bjorn) werd al die tijd geweldig bijgestaan door de "supervaders" Arjan en Robert. Tevens heeft heel groep 8 de afgelopen periode twee gastlessen gehad van studenten van de UT en Saxion en is ons team naar een speciale testdag geweest. Naast het onderzoeken, ontwerpen en bouwen moest er ook een presentatie en poster worden verzorgd. Een heel proces om tot de uiteindelijke windmolen te komen. In de lijn van onze academische school hebben deze kinderen enorm veel geleerd!

De finaledag was geweldig. Voor zowel deelnemers als toeschouwers was er van alles te doen op het gebied van techniek. Helaas wilde in de echte windturbine tijdens de energiemeting onze molen niet draaien. Natuurlijk draaide het bouwsel op school wel, maar in deze omstandigheden niet. Dit gold voor veel scholen overigens. Ook dat is techniek....
De presentatie aan de jury, in het bijzijn van ouders, leerkrachten, etc. verliep prima. We kregen ook complimenten voor de originaliteit.

De leerlingen van ons team zijn een hele ervaring rijker en zeker geen illusie armer. Als school zijn we trots op jullie en Arjan en Robert. We waren wel de enige school uit Wierden!!!

Dank aan alle belangstellende ouders voor het vervoer en de support!

FOTOALBUM PROCES

FOTOALBUM FINALE R.E.C.

Deel deze pagina: